perjantai 14. syyskuuta 2012

Ristijärven Pirtti - Ristijärvi


Häpeäkseni täytyy myöntää, etten tiedä Ristijärvestä juuri mitään. Keskeltä Kainuuta, 5-tien varrelta kunta kuitenkin löytyy.  Vitostien länsipuolella on hiukan metsän takana, mutta kuitenkin aivan tien vieressä, Ristijärven Pirtti -niminen leirintalue. Toimivia verkkosivuja yrityksellä ei ole, mikä ei ainakaan houkuttele turisteja yöpymään nykyaikana. Sosiaalisesta mediasta paikka kuitenkin löytyy.

Kauniilla paikalla on toimiva taukopaikka. Hiukan prameamman maatilan päärakennuksen (tai sellaiselta tämä vaikuttaa) henkeen sopii hienosti pirtti, jonka tummat hirsiseinät ovat sellaiset kuin pitääkin. Lounasta tarjolla, ainakin kesäaikaan päivittäin. Siistit vessat, ystävällinen palvelu. Verkkokeskuteluiden mukaan uimaranta ei kovin lapsiystävällinen, tämä jäi meiltä testaamatta - ranta on kuitenkin ihan vieressä. Hyvin parkkitilaa.

Yhdestä asiasta täällä ollaan ylpeitä: leipäjuustosta. Perinneruuan juhlaksi on vietetty kesällä 2012 "maailmankaikkeuden ensimmäisiä" leipäjuustokarnevaaleja. Ohikulkijoiden mukaan täällä eli tarinankerronta perinne ja väkeä oli kauniina päivänä enemmän kuin kunnan keskustassa on asukkaita. Nämäkin juhlat järjestettiin täällä - Ristijärven Pirtin leirintäalueella.


4 kommenttia:

  1. Täällä Kainuussa ja Ristijärvellä meillä ainoa oikea nimi tuolle kyseiselle herkulle on juustoleipä, ei nimenomaan leipäjuusto! Itse en kyseiseen tapahtumaan valitettavasti päässy osallistumaan, mutta käsittääkseni yksi osa tapahtuman ideaa oli tuoda esille juurikin tuota muualla Suomessa esiintyvää nimiepäkohtaa... ;)

    Ja tilahan on ollut aikoinaan seurakunnan kanttorin käytössä ja pirtti on siis tilan päärakennus, joten sikäli arvailut hiukan prameammasta maatilasta osuivat kohdalleen.

    VastaaPoista
  2. Nimen omaan se ei ollut leipäjuusto (edam, oltermanni, emmental jne) juhla vaan juustoleipää kunnioittavaksi tehty! Juustoleipähän on perinteinen ristijärveläinen pyhäherkku, jota voi käyttää niin keittoihin, salaatteihin kuin kahviin paloiteltunakin. Eiköhän juustoleipää maisteltane taas ensi kesänäkin!

    VastaaPoista
  3. Juustoleipä tarkoittaa siis minun (ja monen muun mielestä) tavallista leipää juustolla - vähän niin kuin meetwurstileipä on leipää meetwurstilla. Wikipedia pitää molempia vaihtoehtoja synonyymeinä keskenään, Juustoportti tekee juustoleipää, Pirkka leipäjuustoa ja Finelin tiedoista löytyy leipäjuusto. Ikuinen taistelukysymys lienee tämäkin, samoin kuten vasta-vihta ja kuuppa-nappo. Tapahtuman nimessä kyllä oli juustoleipä eikä leipäjuusto. :)

    VastaaPoista
  4. Maria voisi miettiä, käyttääkö hän lautojen kiinnitykseen seinään rautanauloja vai naularautoja.

    VastaaPoista