perjantai 19. heinäkuuta 2013

Häggman - Haapajärvi

Vanhan ajan leipurin rinkeli houkuttelee pistäytymään puutaloon Haapajärven keskustassa.
Kahvila-konditoria Häggman kuuluu (yllättäen) Häggman-ketjuun, mutta ei ole sarjatuotantokahvila.

Puutalon sisällä tuoksuvat tuoreet leivonnaise. Kesäpäivänä testatut voisarvi ja peruspulla myös maistuvat juuri uunsita tulleille. Ilmeisesti täällä leivotaan itse. Ystävällinen ja häseltämätön palvelu, josta lisäpisteitä. Santsikuppi kului hintaan ainakin kahvin ja teen osalta.

Kesällä koivujen varjostama takapiha on mainio paikka istua. Täällä onkin tuoleja enemmän kuin sisätiloissa. Paikka on juuri sellainen, kun toivoisin jokaisesta pienestä pitäjästä löytyvän.


tiistai 16. heinäkuuta 2013

Ruukintupa - Sonkajärvi



Ihana paikka, joka valitettavasti on hiukan syrjässä. Jyrkkäkosken ruukille oikeastaan pitää osata poiketa.

Salahmin ruukki sai luvan masuunin ja kankirautavasaran perustamiseen vuonna 1831 Jyrkänkoskelle. Tästä lähti paitsi raudan, naulojen ja valutavaroiden teko, myös tarinat liikenteeseen. Täällä Juhani Ahon tiedetään riiustelleen ruukinhoitaja Braxin kauniin tyttären kanssa. useoviraston tuoella aluetta on suojattu ja rekonstruoitu. Nykyisin idyllissä toimii Ruukintupa.

Upeissa rakennuksissa toimii kahvila ja kellarissa baari. Terassilta on upeat maisemat viereiselle padolle. Palvelu pelaa. Masuunin luona jo pelkät rakennukset ovat hienoja, mutta näissä on nähtävillä myös pätevää taidetta. Samasta paikasta kalastusluvat ja -tarvikkeet, tuoreita kananmunia sun muita lähiseudulta.

Tauon paikka suosittelee ja aikoo tulla uudelleen. Ruukintupa on avoinna kesäisin, maisemat komeat muulloinkin.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Vehoniemen automuseo - Kangasala



Kyllä - museoautonäyttely, joka on ilmainen. Ehkä tästä syystä Vehoniemen automuseo houkuttelee toistuvasti. Museo on hienolla paikalla, Vehoniemen harjun päällä. Paikan hittituote on lusikkamunkit, jotka leivotaan 1920-luvun reseptillä. Ne ovat niin hyviä, että ovat useimmiten loppu.

Oma vetonaulansa on nöffi, valtavankokoinen museokoira. Kuulema niin suurta autoa ei pihaan tule, että leppoisa kaveri suostuisi väistämään.

Museon vieressä on näkötorni, jonne kiipeäminen palkitsee vaivan. Nykyinen torni on samalta ajalta kuin munkit. Torni on avoinna aina.

Museo on auki vuoden ympäri, kesällä 10-19 ja talvella 10-17.

Lepikon torppa - Pielavesi


Urho Kekkosen synnyin- ja lapsuudenkodissa, Lepikon torpassa ei ole kahvilaa kesällä 2013. Tienvarsiopasteissa tosin on kahvikupin kuva.